Skip to content

The Enemy

1. Who was Dr. Sadao? Where was his house?

View Answer

Ans. Dr. Sadao was a famous Japanese surgeon and scientist. He had spent eight years in America to learn everything about surgery. He was working on a discovery which would render wounds entirely clean. Dr. Sadao’s house was built on rocks well above a narrow beach.


2. Will Dr. Sadao be arrested on the charge of harbouring an enemy?

View Answer

Ans. It is moral duty of a doctor to save a person at any cost. Dr. Sadao saved a man who belonged to enemy country (America). So if we see from a humanity perspective, he should not be punished because he did what his profession taught him.


3. Will Hana help the wounded man and wash him herself?

View Answer

Ans. Hana is wife of Dr. Sadao. At one side, when all the servants of Dr. Sadao refused to help the injured man because he belonged to The Enemy country. At that time, Hana herself helps the wounded man washes him herself.


4. What will Dr. Sadao and his wife do with the man?

View Answer

Ans. Dr. Sadao and his wife Hana were very much aware of the fact, that if any one complains about them, they would be in serious problem. Yet they both understand their moral responsibility and treats the wounded man and saves his life.


5. Will Dr. Sadao be arrested on the charge of harbouring an enemy?

View Answer

Ans. Dr. Sadao and his wife Hana were very much aware of the fact, that if any one complains about them, they would be in serious problem. Yet they both understand their moral responsibility and treats the wounded man and saves his life. Sadao was close with the General and was treating him. The chances were slim that the General would risk his own and send Dr. Sadao in jail.


6. What will Dr. Sadao do to get rid of the man?

View Answer

Ans. As soon as the wounded man recovered, Dr. Sadao and his wife Hana were very anxious to get rid of him. First of all, Dr. Sadao planned to get rid of him through general Takima but when the plan did not succeed he helped the man to escape by giving him a boat, flash light and clothes.


7. There are moments in life when we have to make hard choices between our roles as private individuals and as citizens with a sense of national loyalty. Discuss with reference to the story you have just read.

View Answer

Ans. Dr. Sadao was on such a point where it was very difficult for him to take a right decision. The man who was wounded belonged to the enemy country. At one side Dr. Sadao was supposed to hand him over to the police as a patriot but at the same time he was a doctor, and it is duty of a doctor to save a man at any cost no matter what country he belongs despite all the dangers. He saves the man and later on as a patriot he informs to General Takima about the American man. So we can say that he played both of his roles (as doctor and a patriot)


8. Dr. Sadao was compelled by duty as a doctor to help the enemy soldier. What made Hana, his wife, sympathetic to him in the face of open defiance from the domestic staff?

View Answer

Ans. Since Dr. Sadao and Hana were a couple, they shared similar values and supported each other. Hana was a sympathetic human being. When she saw a wounded man who was about to die, she felt pity. Though she was not an expert doctor like Dr. Sadao yet she did everything whatever she could do on her behalf. She washed and fed the patient when he was extremely sick. It was because of her care that he recovered faster.


9. How would you explain the reluctance of the soldier to leave the shelter of the doctor’s home even when he knew he could not stay there without risk to the doctor and himself?

View Answer

Ans. The wounded man was saved only because of the efforts of Dr. Sadao and his wife Hana. One he gains consciousness; he is surprised to see the people who have saved him are Japanese (The Enemy). He realizes that he is save at Dr. Sadao’s home. But he was a big problem for dr. Sadao’s family. They could be landed in jail too for helping a soldier of the enemy country.

So when Dr. Sadao asks him to escape he was full of gratitude the doctor and his wife for saving his life but he was reluctant because he knew once he goes out he can be caught again by Japanese soldiers.


10. What explains the attitude of the General in the matter of the enemy soldier? Was it human consideration, lack of national loyalty, dereliction of duty, or simply self-absorption?

View Answer

Ans. The General was self-obsessed. He only cared about himself. He did not use to send Dr. Sadao on any mission as he wanted the best surgeon for himself. General Takima was a heart patient. When Dr. Sadao tells him about the American Soldier, he says that he will get him killed by his private assissins but he does not fulfill his promise which tells us that he only cared about himself. He was not worried about country security.