Skip to content

Deep Water

1. What is the “misadventure” that William Douglas speaks about?

View Answer

Ans. William Douglas had just learnt swimming. One day, an eighteen-year-old big boy picked him up and threw him into the nine feet deep pool. He hit the water surface. He swallowed water and went at once to the bottom. He nearly died in this misadventure.


2. What were the series of emotions and fears that Douglas experienced when he was thrown into the pool? What plans did he make to come to the surface?

View Answer

Ans. Douglas was frightened when he was thrown into the pool. Yet he did not lose hope. While sinking down he made a plan. He would make a big jump when his feet hit the bottom. He would come to the surface and swim to the edge of the pool.


3. How did this experience affect him?

View Answer

Ans. This experience affected him badly. He started fearing water. Whenever he recalled that pool experience, he went numb and cried. He never went back to the pool. He feared water and avoided it whenever he could.


4. Why was Douglas determined to get over his fear of water?

View Answer

Ans. Douglas’s life had become hell because of his water fear. He saw his friends enjoying swimming, boating, waterparks, etc. He also wanted to lead a cheerful like his friends. So Douglas was determined to get over his fear of water and for this he hired a swimming instructor.


5. How did the instructor “build a swimmer” out of Douglas?

View Answer

Ans. The instructor was a skilled trainer. He worked on Douglas from the very basic level. For 3 months he taught Douglas with the help of life rope. The instructor taught Douglas how to breathe under water and tackle fear. Gradually after 7 months the instructor built a swimmer out of Douglas.


6. How did Douglas make sure that he conquered the old terror?

View Answer

Ans. Douglas still felt terror-stricken when he was alone in the pool. Though he had improved a lot but he was still not satisfied. So, he went to lake Wentworth and swam two miles across the lake. But still he had some doubts. So, he went to Warm lake and swam across to the other shore and back. Thus, he made sure that he had conquered the old terror.


7. How does Douglas make clear to the reader the sense of panic that gripped him as he almost drowned? Describe the details that have made the description vivid.

View Answer

Ans. In this chapter ‘Deep Water’ Douglas gives every minute detail of panic that gripped him as he almost drowned. He uses literary devices to make the description vivid.

For example, ‘Those nine feet were more like ninety’, My lungs were ready to burst.’ I came up slowly.

I opened my eyes and saw nothing but water…. I grew panicky, I was suffocating. I tried to yell, but no sound came out!’


8. Why does Douglas as an adult recount a childhood experience of terror and his conquering of it? What larger meaning does he draw from this experience?

View Answer

Ans. Douglas as an adult recounts a childhood experience of terror and his conquering of it shows his determination, will power and development of his personality. He draws a larger meaning from this experience. “In death there is peace”. “There is terror only in the fear of death”.