Class XI
Physical Education
General Instructions:
1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
2. Section A consists of questions 1-18 carrying 1 mark each and are multiple choice questions. All questions are compulsory.
3. Section B consists of questions 19-24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60-90 words. Attempt any 5.
4. Section C consists of questions 25-30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100-150 words. Attempt any 5.
5. Section D consists of questions 31-33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
6. Section E consists of questions 34-37 carrying 5 marks each and are long answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.
SECTION— A
1. The correct positioning of fingers in Anulom-Vilom is :

Ans (b)
2. After competing D.P.Ed. you can teach Classes ………………….. .
(a) I to VIII
(b) I to V
(c) VI to VIII
(d) I to X
Ans. (a) I to VIII
3. How many components are included in Khelo India Program ?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Ans. (b) 12
4 ……………………..is a very good Kriya to get rid of nasal allergy.
(a) Vastradhauti
(b) Dandadhauti
(c) Neti
(d) Kapalbhati
Ans. (c) Neti
5. Given below are the two statements labeled Assertion (A) and Reason (R) :
A : The heart, blood and blood vessels constitute as the circulatory system of the body.
R : Arteries carry blood away from the heart and veins carry blood back to the heart. In the context of above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b)Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans. (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
6. The IOA was established in :
(a) 1936
(b) 1951
(c) 1900
(d) 1927
Ans. (d) 1927
7. What is the maximum range of movement possible at a joint known as ?
(a) Flexibility
(b) Coordinative ability
(c) Locomotor ability
(d) None of the above
Ans. (a) Flexibility
8. Identify the following figure :

(a) Olympic Flag
(b) National Flag
(c) Special Olympics Flag
(d) None of these
Ans. (a) Olympic Flag
9. Match the following :


Ans. (d)
10. Given below are the two statements labeled Assertion (A) and Reason (R) :
A: Doping can be defined as the use of chemical substances, foreign to the body, to improve performance in competition, may be national or international.
R: Doping can have many harmful side effects. In the context of above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b)Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans. (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
11. The plane which divides the body into a left and a right is called :
(a) coronal plane
(b) sagittal plane
(c) vertical plane
(d) transverse plane
Ans. (b) sagittal plane
12. An individual’s ability to bounce back emotionally in the face of adversity is referred as …………………. .
(a) Aggression
(b) Anxiety
(c) Resilience
(d) Motivation
Ans. (c) Resilience
13. The first case of doping in Modern Olympics came to light in :
(a) 1904
(b) 1908
(c) 1912
(d) 1916
Ans. (a) 1904
14 ……………………… is a person’s ability to control their body position relative to some support base.
(a) Inertia
(b) Balance
(c) Spin
(d) None of the above
Ans. (b) Balance
15. The simplest possible joint movement is :
(a) circular motion
(b) flexing movement
(c) gliding movement
(d) swinging motion
Ans. (c) gliding movement
16. Which of the following is a matter of inheritance ?
(a) Personality traits
(b) Habits & routines
(c) Character
(d) Manners & etiquettes
Ans. (a) Personality traits
17. Which parameters are required for calculation of BMI?
(a) Weight and Height
(b) Age and Gender
(c) Weight and Age
(d) Height and Age
Ans. (a) Weight and Height
18. The first modern Olympic games were held in the year ………………….. .
(a) 1896
(b) 1900
(c) 1904
(d) None of the above
Ans. (a) 1896
SECTION—B
19. What do you mean by sports journalism ?
Ans. Newspapers & sports magazines need professional people of sports to perform journalism. Those physical educators who have the talent for writing may opt a career as the sports journalist.
A large number of sports channels like ESPN, Star Sports etc. need good commentators for various sports events. So, sportsmen with good speaking skills and having knowledge about the concerned game can opt for this as a career.
20. List the principles of Niyama.
Ans. 1. Saucha (Purification), 2. Santosh (Contentment), 3. Tapas (Asceticism), 4. Swadhyaya (Study), 5. Ishwara Pranidhana (Dedication To God)
21. What is the main aim of Adaptive Physical Education ?
Ans. The aim of Adaptive Physical Education is to provide all students with special needs, regardless of their disability, the opportunity to participate in physical education, safely and successfully, in the least restrictive environment.
22. What is the formula for calculating waist-hip ratio ?
Ans. The formula for calculating waist hip ratio is :

23. Define Abduction.
Ans. Abduction is a movement laterally away from the midline or centre of your body.
24. What is meant by Team Cohesion ?
Ans. Team Cohesion can be defined as the amount of unity or harmony in a team. Team cohesion happens when a team remains united while working to achieve a common goal.
SECTION—C
25. Write in brief about the objectives of Physical Education.
Ans. Objectives of Physical Education
1. Health Education : Physical Education provides students with an understanding of the benefits of physical activity and exercise for overall health and wellness. This includes educating students on the importance of healthy eating habits, stress management and disease prevention.
2. Physical Development : Physical development is the primary objective of physical education. It includes development of strength, muscle tone, endurance, good posture and good health habits. According to this objective, all the systems in our body such as circulatory system, nervous system, respiratory system, digestive system etc. should work in a proper way.
3. Motor Development : Motor development refers to the neuromuscular relationship of nerve or nerve fibre to the one that connects the central nervous system with muscles. The development of neuro-muscular skills help in developing the ability to do various activities like running, jumping, throwing etc. It helps in developing quick reflexes and leads to efficient and graceful movements with little expenditure of energy. Physical education activities improve neuromuscular co-ordination. Good co-ordination keeps away the fatigue and reaction time also improves.
4. Emotional Development : Every individual has different emotions like courage, truthfulness, initiative, loyalty, co-operation, strength to face defeat or victory, sportsmanship etc. Controlling these emotions in normal conditions and under pressure is very important. Physical education provides opportunities to develop these emotions and teaches proper control over these emotions.
5. Social Development : No individual can live alone in the society. An individual is the part of society and he needs to follow the rules, regulations and laws of the society. Physical education provides lot of opportunities for social development. During games, an individual has to deal with players of his own team and rival team. He has to follow rules of the game and instructions given by the coach, captain and referees. Thus, physical education develops qualities of co-operation, togetherness, tolerance, leadership, self control, discipline etc.
6. Mental Development : Physical education helps in developing mental level of a person. Various physical activities not only require physical strength but also need alertness of mind, deep concentration and precise movements. The study of physical education also includes understanding of rules and regulations, techniques of the game, anatomical and physiological studies, balanced diet etc. Thus, physical education improves the knowledge of an individual and enables him to face and solve new situations and problems. So, his mental development takes place in many ways.
26. Briefly explain procedure of any two Pranayama techniques.
Ans. (i) Anuloma-Viloma / Nadi-Shodhana Pranayama Procedure :
1. Sit in any comfortable meditative posture.
2. Keep the head and spine erect. Close your eyes.
3. Raise the right hand and place the right thumb on the right nostril and close it. Inhale slowly through the left nostril.
4. Release the pressure of the thumb on the right nostril. Now close the left nostril by the ring finger and the little finger and exhale slowly through the right nostril.
5. Now inhale slowly through the right nostril. Close the right nostril with your thumb and exhale slowly through the left nostril.
6. This is one round of Anuloma Viloma pranayama. Repeat it 5 times.
(ii) Surya Bhedi Pranayama :
Procedure :
1. Sit in a comfortable seated position with a straight spine and neck. Close your eyes and become aware of your breath.
2. Allow the left arm to relax by your side. Fold your right-hand’s index finger & middle finger down towards the palm while keeping the ring and little finger as in the natural position.
3. Closing the left nostril, inhale slowly and deeply through the right nostril. Retain the breath for a few seconds.
4. Open the left nostril and close the right nostril with the thumb, exhaling slowly. Repeat steps 6-7 for one to three minutes.
27. Describe any two qualities of a good leader.
Ans. Two qualities of a good leader are :
(i) Delegation of Duty :
Good leader is the ability to delegate tasks effectively. Leaders should identify the strengths discuss and weaknesses of their team members and assign tasks accordingly. Effective delegation allows the leader to focus on the big picture and helps to create a more efficient and productive team.
(ii) Responsibility :
Leaders must be responsible for the success of their team and the organisation. They should be willing to take ownership of their mistakes and work towards making things right. Responsibility helps to create a culture of accountability and can help to ensure that the team is working towards achieving their goals.
28. What is physiology ? Write its importance.
Ans. The word “Physiology” comes from the Ancient Greek Word physis, which means “nature, origin”, and logia, which means “study of”. Physiology is the study of how living organisms perform the various functions of life. This includes how organisms, organ systems, organs, cells, and bio-molecules carry out the chemical or physical functions that exist in a living system. Physiology aims to understand the mechanisms of living – how living things work.
In other words, ‘‘Physiology is the study of functions of human body’’.
The importance of anatomy and physiology in Physical Education and Sports can be better judged from the below points :
(i) Helps in physical fitness : Strong and fit body is an inevitable asset in the field of sports. Study of anatomy and physiology helps a sportsperson to understand the structure and function of different parts of human body and to acquire a fit and healthy body.
(ii) Provides knowledge about body structure : On the basis of the knowledge of body structure, a sportsperson knows about the strength and weakness of his body and accordingly they can develop forte in the field of game which is suitable for the sportsperson as per their body structure.
(iii) Helps in selection of sports : On the basis of knowledge of body structure, the coach and player can choose an appropriate sport / game which is suitable for a particular sport. Like tall students can be selected for basketball and volleyball. And short and stout students can be selected for weight lifting.
29. Explain Kinetics and Kinematics.
Ans. Kinetics is the branch of mechanics that deals with the forces that cause motion. It involves studying the forces acting on an object and their effects on its motion. For example, if you want to know why a car is moving on the road, you need to use kinetics to understand the forces that are causing it to move. In other words, kinetics is concerned with the “why” of motion.
Kinematics is the branch of mechanics that deals with the motion of objects without considering the forces that cause the motion. It involves studying the position, velocity, and acceleration of an object without any regard to the forces that cause it to move. For example, if you observe a car moving on the road, you can use kinematics to describe its position, velocity, and acceleration without knowing anything about the forces that caused it to move. In other words, kinematics is concerned with the “what” and “how” of motion.
30. Explain Resilience and its importance in sports ?
Ans. Resilience is a psychological attribute that refers to an individual’s ability to cope with adversity, stress, and uncertainty. It involves the capacity to adapt to challenging situations and recover quickly from setbacks. Resilience can be fostered through various techniques, such as cognitive reframing, positive self-talk, and social support. In sports, resilience is a critical attribute that can impact an athlete’s performance and success. Athletes face numerous challenges, such as injuries, defeats, and intense pressure to perform, which can take a toll on their mental and emotional well-being. Resilience can help athletes cope with these challenges and maintain their motivation, focus, and confidence. Resilient athletes are better able to bounce back from setbacks, learn from their failures, and remain committed to their goals.
Some attributes of resilience include the ability to regulate emotions, maintain optimism, and cultivate a growth mindset. Resilient individuals are also adept at problem-solving, resourceful in seeking out support and resources, and able to maintain a sense of purpose and meaning even in the face of adversity.
SECTION—D
31. The kinds of jobs in Physical Education (PE) are changing because people care more about being healthy. PE isn’t just about gym class anymore – it’s about teaching good health habits and using technology to help. People understand better now how exercise helps our bodies and minds. The looks at how PE jobs are getting more diverse and important, making our lives healthier in different ways.

Based on the above, answer the following questions:
(a) course prepares Physical Education Teachers for the elementary stage of school education i.e. for Classes I to VIII.
Ans. Diploma in Physical Education (D.P.Ed.)
(b) Those physical educators who have the talent for writing may opt a career in the newspapers & sports magazines as the …………………. .
Ans. sports journalist
(c) Traditionally, careers in physical education and sports have focused on ……………… and……………….in schools, colleges and universities.
Ans. teaching, coaching
(d) A large number of sports channels like ESPN, Star Sports etc. need good sports ……………….for various sports events.
Ans. commentators
Or
(d) NCTE recognises only………………courses for Physical Education Teachers.
Ans. three
32. To perform the daily activities, we need to change body positions or move our body parts as well as we need to displace from one place to another. Every human movement is described in three dimensions based on a series of planes and axis

On the basis of the above, answer the following questions :
(a) A……………..is an imaginary flat surface passing through the body or organ along which a movement takes place.
Ans. Plane
(b) A vertical plane that divides the body into left and right side is known as ……………. .
Ans. Sagittal Plane
(c) ……………….. axis runs from left to right through the centre of the body.
Ans. Frontal
(d) Sagittal axis is also known as……………. axis.
Ans. Anteroposterior or Dorsoventral
Or
(d) ……………. plane passes through the middle of the body and divides the body horizontally in the upper and lower half.
Ans. Transverse
33. The ancient Olympics were a prestigious and sacred sporting event. These games celebrated physical prowess, skill, and unity. Athletes competed in disciplines like running, discus, wrestling, and chariot racing. The games were accompanied by religious rituals and truces, during which conflicts were suspended.

Based on the above, answer the following questions:
(a) Ancient Olympics were held in …………… , Greece.
Ans. Olympia
(b) The first ancient Olympic Games can be traced back to……………..B.C.
Ans. 776
(c) There were a series of athletic competitions held for representatives of various city states of Ancient Greece held in honor of ……………. .
Ans. Zeus
(d) ………………of France, is rightly known as the “Founder of the Modern Olympic Games’’.
Ans. Baron Pierre De Coubertin
Or
(d) They continued for nearly 12 centuries, until Emperor Theodosius ordered in __________A.D. to ban the Olympic Games.
Ans. 393
SECTION—E
34. Explain the aim and objectives of Adaptive physical education ?
Ans. Aim and Objectives of Adaptive Physical Education
Adapted Physical Education is physical education which has been adapted or modified, so that it is as appropriate for the person with a disability as it is for a person without a disability. The aim of Adaptive Physical Education is to provide all students with special needs, regardless of their disability, the opportunity to participate in physical education, safely and successfully, in the least restrictive environment. It helps the students to achieve physical, mental, emotional and social growth. It also enhances their potential through a special programme especially planned suited for providing them physical education as well as meeting their recreational needs. It not only caters to their physical well being but also the mental well being which is equally important. Adaptive Physical Education also helps to develop and build up self-esteem in the students which is an essential component for personality development..
Adaptive Physical Education has following objectives :
1. Design a Programme to meet the needs of CWSN : APE provides individualized instruction to each child with special needs. The program is designed to meet the individual needs of each child and to help them develop their physical skills to the best of their abilities.
2. Helping CWSN functionally active for lifetime : Adapted physical education (APE) helps children with special needs (CWSN) throughout their lifetime by developing their physical skills, building confidence and self-esteem, promoting inclusion and socialization, encouraging physical activity and preparing for independent living.
3. Provide a safe and accessible physical education and sports program : Adapted physical education (APE) provides a safe and accessible physical education and sports program that is tailored to meet the individual needs of each child with special needs (CWSN). APE starts with a thorough assessment of each child’s abilities, needs and goals and then creates a customized program to address those needs.
4. Helps develop self-esteem in CWSN : Adapted physical education (APE) helps to develop self-esteem in children with special needs (CWSN) by providing positive experiences and opportunities for success in physical activity. Through APE, children with special needs are able to participate in physical activity and build their skills, which can increase their confidence and self-esteem.
5. Helps in promoting regularity and discipline : Adapted physical education (APE) helps to promote regularity and discipline in children with special needs (CWSN) by providing structured and meaningful physical activities that are tailored to their abilities and needs. APE programs emphasize consistent participation and the development of physical skills and abilities, promoting discipline and a sense of responsibility. By regularly participating in physical activities, children with special needs develop healthy habits and routines and can also improve their overall health and well-being.
6. Helps in Development of Socialisation Skills : Adapted physical education (APE) helps in the development of socialization skills in children with special needs (CWSN) by providing opportunities for social interaction and collaboration in a supportive and inclusive environment.
7. Helps in Development of sportsmanship : Adapted physical education (APE) helps in the development of sportsmanship in children with special needs (CWSN) by providing opportunities for physical activity and the development of athletic skills in a supportive and inclusive environment.
35. Explain in detail the Somatotypes.
Ans. According to William Herbert Sheldon, there are three types of personalities on the basis of physical traits known as somatotypes.
(i) Endomorph : An endomorphic somatotype, also known as viscerotonic type, is characterised by the social temperament type. They are physically quite ‘round’, have short arms and legs. General Physical characteristics of endomorphs are :
(a) Wide hips and narrow shoulders, which makes them rather pear-shaped.
(b) Quite a lot of fat spread across the body, including upper arms and thighs.
(c) They have quite slim ankles and wrists, which only serves to accentuate the other fatter parts. Psychologically, the endomorph is :
Sociable
Fun-loving
Tolerant
Even-tempered
Good humored
Relaxed
With a love of comfort
And has a need for affection
(ii) Ectomorph : An ectomorph somatotype is also known as the cerebrotonic type. General Physical characteristics of ectomorphs are :
(a) Narrow shoulders and hips
(b) A thin and narrow face, with a high forehead
(c) A thin & narrow chest and abdomen
(d) Thin legs and arms
(e) Very little body fat
Even though they may eat as much as the endomorph, they never seem to put on eight. Psychologically they are :
Self-conscious
Private
Introverted
Inhibited
Socially anxious
Artistic
Intense Emotionally restrained
Thoughtful
(iii) Mesomorph : The mesomorph somatotype is also known as the somatotonic type. The mesomorph is somewhere between the round endomorph and the thin ectomorph. General Physical characteristics of mesomorphs are :
(a) Large head, broad shoulders and narrow waist (wedge-shaped).
(b) Muscular body, with strong forearms and thighs
(c) Very little body fat
They are generally considered as ‘well-proportioned’. Psychologically, they are :
Adventurous
Courageous
Indifferent to what others think or want
Assertive/bold
Zest for physical activity
Competitive
With a desire for power/dominance
And a love of risk/chance
36. Adopting illegal ways to enhance performance by taking Performance Enhancing Drugs may lead to severe side effects. List the major side effects of Doping.
Ans.

37. Explain in detail the Physical Education development in India after Independence.
Ans. India made significant progress in various aspects after gaining independence in 1947. In the field of physical education, the government of India introduced numerous schemes to promote sports and fitness.
• Dr. Tara Chand Committee
In 1948, the Central Government Physical Education Committee, also known as the Tara Chand Committee, was established, which recommended the creation of the Central Institute of Physical Education and Recreation, as well as the improvement of sports standards in India. This committee gave emphasis for training teachers in the field of Physical Education.
• Central Advisory Board of Physical Education and Recreation
In 1950, the Central Advisory Board of Physical Education was formed to advise the government on physical education matters. One of the board’s key objectives was to make physical education a compulsory subject at the elementary, middle and senior secondary school levels. To promote indigenous physical activities, the board developed the National Plan of Physical Education and Recreation in 1956. The board recommended many programs like development of training for leaders in Physical Education, introduction of scholarship for research in Physical Education, organisation of seminars on Physical Education, giving financial assistance to the colleges of Physical Education and giving directions to the state governments for improving organisation of Physical Education in their respective states.
• First Asian Games
The first Asian Games were held in New Delhi in 1951, inspiring Indian youth to participate in international sports.
• Rajkumari Coaching Scheme
In 1953, the health minister of India, Rajkumari Amrit Kaur, introduced a coaching scheme for games and sports to streamline coaching programs in India. The aim of the scheme was training sportsmen. As a result, the National Institute of Sports (NIS) was established in 1961 in Moti Bagh, Patiala, Punjab, to produce qualified coaches in different sports. The scheme received wide popularity since famous players like Major Dhyan Chand and Dr. Ram Singh worked under this scheme.
• All India Council of Sports
In 1954, the All India Council of Sports was established to act as a liaison between the government and national sports federations to assist in financial matters. Under the All India Council of Sports, state and district sports councils were established.
• National Discipline Scheme
The National Discipline Scheme was launched in 1954, with the primary objective of developing a strong and capable youth population that could defend the country in case of an emergency. Trained instructors were provided by the central government to the states and orientation programs were conducted for Physical Education Teachers to enable them to work effectively under this scheme. The scheme played a crucial role in promoting National Integration.
• Lakshmibai National Institute of Physical Education
In 1957, the Ministry of Education & Culture, Government of India, established the first College of Physical Education, the Lakshmibai College of Physical Education (LCPE), in Gwalior, Madhya Pradesh. The Institute was given a status of national importance and hence it was renamed Lakshmibai National College of Physical Education (LNCPE) in 1973. In 1982 it was given a status of Autonomous College. In 1995 it was conferred as deemed University and was renamed as Lakshmibai National Institute of Physical Education (LNIPE).
• Sports and Youth Welfare Department
In 1958, the Ministry of Education established the Sports and Youth Welfare Department to promote physical education in India. The ministry sponsored the National Physical Efficiency Drive in 1959 to assess the physical fitness status of people in India.
• Ad Hoc Inquiry Committee
In 1958, Ad Hoc Inquiry Committee was established under the chairmanship of Maharaja of Patiala. The committee was given a task to investigate the low standard of sports. The committee made recommendations that better opportunities of training should be given. In addition to this better playgrounds should be developed in the schools. It also suggested that talented players should be given special diets.
• Kunzru Committee
The Ministry of Education constituted a committee in 1959 under the chairmanship of Dr. Hridaya Nath Kunzru. The most important suggestion of the committee was integration of various schemes in the field of Physical Education, Recreation and Youth Welfare.
• Netaji Subhas National Institute of Sports
The National Institute of Sports was established by the Government of India on 7th May, 1961 with the objective of developing sports in the country on scientific lines and to train the Coaches in different sports disciplines. The Institute was renamed as Netaji Subhas National Institute of Sports (NSNIS) on 23rd January, 1973.
• National Fitness Corps
The National Fitness Corps was established in 1965 with the objective of making youth physically strong.
• Sports Tournament Schemes
The government introduced the Rural Sports Tournament Scheme in 1970-71 to involve rural youth and identify natural talent in different sports. The Sports Talent Search Scheme was launched in 1970-71 to promote state and national-level athletes.
In 1975, the National Sports Championship was introduced to enhance women’s participation in sports.
• Sports Authority of India
The 1982 Asian Games held in India provided a huge boost to sports infrastructure and facilities. In 1984, the Sports Authority of India (SAI) was established under the Department of Sports to maintain and utilise sports infrastructure built for the Asian Games. The SAI has two objectives : to promote sports and achieve sports excellence at national and international levels.
• Department of Youth Affairs and Sports
The Department of Sports was set up at the time of organisation of 1982 Asian Games. Its name was changed to the Department of Youth Affairs & Sports during celebration of the International Youth Year, 1985. It became a separate Ministry on 27 May 2000. Subsequently, In 2008, the ministry was bifurcated into the Department of Youth Affairs and Department of Sports under two separate Secretaries.
• Introduction in school curriculum
In 1988, NCERT developed the National Curriculum for Elementary and Secondary Schools. The Health and Physical Education and Sports was introduced in the school curriculum.
• Commonwealth Games
The XIX Commonwealth Games were held in New Delhi in 2010.
• CBSE
In 2018, the CBSE made Physical Education a compulsory subject for classes IX to XII, mainstreaming health and physical education.