Skip to content

Class XII – Informatics Practices – Paper – 1

CLASS XII SESSION: 2024-25

INFORMATICS PRACTICES (065)

Time allowed: 3 Hours Maximum Marks:70

General Instructions:

● Please check this question paper contains 37 questions.

● All questions are compulsory. However, internal choices have been provided in some questions. Attempt only one of the choices in such questions

● The paper is divided into 5 Sections- A, B, C, D and E.

● Section A consists of 21 questions (1 to 21). Each question carries 1 Mark.

● Section B consists of 7 questions (22 to 28). Each question carries 2 Marks.

● Section C consists of 4 questions (29 to 32). Each question carries 3 Marks.

● Section D consists of 2 case study type questions (33 to 34). Each question carries 4 Marks.

● Section E consists of 3 questions (35 to 37). Each question carries 5 Marks.

● All programming questions are to be answered using Python Language only.

● In case of MCQ, text of the correct answer should also be written.

Section-A (21 x 1 = 21 Marks)

1. State whether the following statement is True or False:

Slicing can be used to extract a specific portion from a Pandas Series.

View Answer

Ans. True


2. The purpose of WHERE clause in a SQL statement is to:

(A) Create a table

(B) Filter rows based on a specific condition

(C) Specify the columns to be displayed

(D) Sort the result based on a column

View Answer

Ans. (B) Filter rows based on a specific condition


3. Identify the networking device responsible for routing data packets based on their destination addresses.

(A) Modem

(B) Hub

(C) Repeater

(D) Router

View Answer

Ans. (D) Router


4. Identify the SQL command used to delete a relation (table) from a relational database.

(A) DROP TABLE

(B) REMOVE TABLE

(C) DELETE TABLE

(D) ERASE TABLE

View Answer

Ans. (A) DROP TABLE


5. e-waste refers to:

(A) Software that has become obsolete

(B) Data that has been deleted from a storage device

(C)Viruses that infect computers

(D) Electronic devices that are no longer in use

View Answer

Ans. (D) Electronic devices that are no longer in use


6. Which of the following Python statements can be used to select a column column_name from a DataFrame df ?

(A) df.getcolumn(‘column_name’)

(B) df[‘column_name’]

(C) df.select(‘column_name’)

(D) df(column_name)

View Answer

Ans. (B) df[‘column_name’]


7. By default, the plot() function of Matplotlib draws a ______ plot.

(A) histogram

(B) column

(C) bar

(D) line

View Answer

Ans. (D) line


8. State whether the following statement is True or False:

In SQL, the HAVING clause is used to apply filter on groups formed by the GROUP BY clause.

View Answer

Ans. True


9. Which of the following Python statements is used to import data from a CSV file into a Pandas DataFrame (Note: pd is an alias for pandas)?

(A) pd.open_csv(‘filename.csv’)

(B) pd.read_csv(‘filename.csv’)

(C) pd.load_csv(‘filename.csv’)

(D) pd.import_csv(‘filename.csv’)

View Answer

Ans. (B) pd.read_csv(‘filename.csv’)


10. What is plagiarism?

(A) Using copyrighted material without giving proper acknowledgement to the source

(B) Downloading illegal software.

(C) Spreading misinformation online.

(D) Hacking into computer systems.

View Answer

Ans. (A) Using copyrighted material without giving proper acknowledgement to the source


11. Fill in the Blank

The COUNT(*) function provides the total number of __________ within a relation (table) in a relational database.

(A) Columns

(B) Unique values

(C) Not-null values

(D) Rows

View Answer

Ans. (D) Rows


12. In which of the network topologies do all devices connect to a central point, such as a switch or hub?

(A) Star

(B) Bus

(C) Tree

(D) Mesh

View Answer

Ans. (A) Star


13. In a Pandas DataFrame, if the tail() function is used without specifying the optional argument indicating the number of rows to display, what is the default number of rows displayed, considering the DataFrame has 10 entries?

(A) 0

(B) 1

(C) 4

(D) 5

View Answer

Ans. (D) 5


14. Identify the type of cybercrime that involves sending fraudulent emails to deceive individuals into revealing sensitive information.

(A) Hacking

(B) Phishing

(C) Cyberbullying

(D) Cyberstalking

View Answer

Ans. (B) Phishing


15. While creating a Series using a dictionary, the keys of the dictionary become:

(A) Values of the Series

(B) Indices of the Series

(C) Data type of the Series

(D) Name of the Series

View Answer

Ans. (B) Indices of the Series


16. Match the following SQL functions/clauses with their descriptions:

(A) P-2, Q-4, R-3, S-1

(B) P-2, Q-4, R-1, S-3

(C) P-4, Q-3, R-2, S-1

(D) P-4, Q-2, R-1, S-3

View Answer

Ans. (B) P-2, Q-4, R-1, S-3


17. Fill in the Blank Boolean indexing in Pandas DataFrame can be used for _______.

(A) Creating a new DataFrame

(B) Sorting data based on index labels

(C) Joining data using labels

(D) Filtering data based on condition

View Answer

Ans. (D) Filtering data based on condition


18. Which Matplotlib plot is best suited to represent changes in data over time?

(A) Bar plot

(B) Histogram

(C) Line plot

(D) Histogram & Bar plot

View Answer

Ans. (C) Line plot


19. Which type of network covers a small geographical area like a single office, building, or school campus?

(A) PAN

(B) MAN

(C) LAN

(D) WAN

View Answer

Ans. (C) LAN


20. Assertion (A): We can add a new column in an existing DataFrame.

Reason (R): DataFrames are size mutable.

(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

(C) Assertion (A) is True, but Reason (R) is False  

(D) Assertion (A) is False, but Reason (R) is True

View Answer

Ans. (A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)


21. Assertion (A): In SQL, INSERT INTO is a Data Definition Language (DDL) Command.

Reason (R): DDL commands are used to create, modify, or remove database structures, such as tables.

(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)

(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

(C) Assertion (A) is True, but Reason (R) is False  

(D) Assertion (A) is False, but Reason (R) is True

View Answer

Ans. (D) Assertion (A) is False, but Reason (R) is True


Section-B (7 x 2 = 14 Marks)

22. (A) What is a Series in Python Pandas? Also, give a suitable example to support your answer.

View Answer

Ans. A Series is a one-dimensional array containing a sequence of values of any data type (int, float, list, string, etc) which by default have numeric data labels starting from zero.

We can imagine a Pandas Series as a column in a spreadsheet. An example of a series containing the names of students is given below:

Index     Value

0             Arnab

1             Samridhi

2             Ramit

3             Divyam


OR

(B) What does the term ‘library’ signify in Python? Mention one use for each of the following libraries:

• Pandas

• Matplotlib

View Answer

Ans. Library: A collection of modules providing functionalities for specific tasks. Pandas: Used for data analysis

Matplotlib: Used for creating plots


23. What are intellectual property rights (IPR), and why are they important in the digital world?

View Answer

Ans. Intellectual Property Rights (IPR)

These are legal rights that protect the creations of the human intellect. The nature of these works can be artistic, literary or technical etc.

Importance in the digital world

These rights help prevent the unauthorized use or reproduction of digital content and ensure that creators are fairly compensated and incentivized for their original work.


24. Consider the string: “Database Management System”. Write suitable SQL queries for the following:

I. To extract and display “Manage” from the string.

View Answer

Ans. SELECT SUBSTRING(‘Database Management System’, 10, 6);


II. Display the position of the first occurrence of “base” in the given string.

View Answer

Ans. SELECT INSTR(‘Database Management System’, ‘base’);


25.(A) What is Internet and how does it differ from World Wide Web (WWW)?

View Answer

Ans. The Internet is a vast network of interconnected computer networks facilitating global communication and data exchange. The World Wide Web (WWW), on the other hand, is a system of interlinked hypertext documents accessed via the Internet.


OR

(B) Explain the concept of browser cookies and mention one advantage of using them.

View Answer

Ans. Browser cookies: Small pieces of data stored on our digital devices by websites to remember information and personalize our experience. Advantage: Improve user experience by remembering preferences, like our preferred language and other settings.


26. Define the term Primary Key in a database. Explain how it is different from a Candidate Key.

View Answer

Ans. Primary Key : A set of attributes that can uniquely identify each row in a table (relation). It must contain unique values and cannot be null.

How it differs from Candidate Key

There can be multiple Candidate Keys in a table (relation), but only one of them is selected as Primary Key


27. Mention two health concerns associated with excessive use of Digital Devices.

View Answer

Ans. Two health concerns due to excessive use of Digital Devices:

a) Eye strain and vision problems.

b) Musculoskeletal issues like neck and back pain.


28. Sneha is writing a Python program to create a DataFrame using a list of dictionaries. However, her code contains some mistakes. Identify the errors, rewrite the correct code, and underline the corrections made.

import Pandas as pd

D1 = {‘Name’: ‘Rakshit’, ‘Age’: 25}

D2 = {‘Name’: ‘Paul’, ‘Age’: 30}

D3 = {‘Name’: ‘Ayesha”, ‘Age’: 28}

data = [D1,D2,D3)

df = pd.Dataframe(data)

print(df)

View Answer

Ans. import pandas as pd

D1 = {‘Name’: ‘Rakshit’, ‘Age’: 25}

D2 = {‘Name’: ‘Paul’, ‘Age’: 30}

D3 = {‘Name’: ‘Ayesha‘, ‘Age’: 28}

data = [D1, D2, D3]

df = pd.DataFrame(data)

print(df)

Changes Made :

i. Changed Pandas to pandas.

ii. Corrected mismatched string quotation marks

iii. Corrected the closing parenthesis in the list data.

iv. Changed Dataframe to DataFrame.


OR

(B) Complete the given Python code to get the required output (ignore the dtype attribute) as

Output:

Tamil Nadu Chennai

Uttar Pradesh Lucknow

Manipur Imphal

Code:

import _______ as pd

data = [‘Chennai’,’_______’,’Imphal’]

indx = [‘Tamil Nadu’,’Uttar Pradesh’,’Manipur’]

s = pd.Series(_______, indx)

print(_______)

View Answer

Ans. import pandas as pd

data = [‘Chennai’, ‘Lucknow‘, ‘Imphal’]

indx = [‘Tamil Nadu’,’Uttar Pradesh’,’Manipur’]

s = pd.Series(data, indx)

print(s)


Section-C (4 x 3 = 12 Marks)

29. Ayesha’s family is replacing their old computer with a new one. They decide to throw the old computer in a nearby empty field/plot.

I. Explain any one potential environmental hazard associated with improper e-waste disposal.

View Answer

Ans. E-waste can release harmful substances like lead and mercury into the environment.


II. Suggest one responsible way to Ayesha’s family for proper disposal of their old computer.

View Answer

Ans. They can donate or sell it to a certified e-waste recycling center.


III. Describe the importance of recycling in e-waste management.

View Answer

Ans. Recycling e-waste helps conserve natural resources and reduces pollution.


30. (A) Write a Python program to create the following DataFrame using a list of dictionaries.

View Answer

Ans. import pandas as pd

d1 = {‘Product’: ‘Laptop’, ‘Price’: 60000}

d2 = {‘Product’: ‘Desktop’, ‘Price’: 45000}

d3 = {‘Product’: ‘Monitor’, ‘Price’: 15000}

d4 = {‘Product’: ‘Tablet’, ‘Price’: 30000}

data = [d1, d2, d3, d4]

df = pd.DataFrame(data)

print(df)


OR

Write a Python Program to create a Pandas Series as shown below using a dictionary. Note that the left column indicates the indices and the right column displays the data.

View Answer

Ans. import pandas as pd

data = {‘Russia’:’Moscow’,’Hungary’:’Budapest’,’Switzerland’:’Bern’}

s = pd.Series(data)

print(s)


31. I. Write an SQL statement to create a table named STUDENTS, with the following specifications:

View Answer

Ans. CREATE TABLE STUDENTS (

StudentID NUMERIC PRIMARY KEY,

FirstName VARCHAR(20),

LastName VARCHAR(10),

DateOfBirth DATE,

Percentage FLOAT(10,2)

);


II. Write SQL Query to insert the following data in the Students Table 1, Supriya, Singh, 2010-08-18, 75.5

View Answer

Ans. INSERT INTO STUDENTS (StudentID, FirstName, LastName, DateOfBirth, Percentage) VALUES (1, ‘Supriya’, ‘Singh’, ‘2010-08-18’, 75.5);


32. (A) Consider the following tables:

Table 1:

EMPLOYEE which stores Employee ID (EMP_ID), Employee Name (EMP_NAME), Employee City (EMP_CITY)

Table 2:

PAYROLL which stores Employee ID (EMP_ID), Department (DEPARTMENT), Designation (DESIGNATION), and Salary (SALARY) for various employees. Note: Attribute names are written within brackets.

Table: EMPLOYEE

Table: PAYROLL

Write appropriate SQL queries for the following:

I. Display department-wise average Salary.

View Answer

Ans. SELECT DEPARTMENT, AVG(SALARY) FROM PAYROLL GROUP BY DEPARTMENT;


II. List all designations in the decreasing order of Salary.

View Answer

Ans. SELECT DESIGNATION FROM PAYROLL ORDER BY SALARY DESC;


III. Display employee name along with their corresponding departments.

View Answer

Ans. SELECT EMP_NAME, DEPARTMENT FROM EMPLOYEE E, PAYROLL P WHERE E.EMP_ID=P.EMP_ID;


OR

(B) Consider the following tables:

Table 1:

ATHLETE, which stores AthleteID, Name, Country. The table displays basic information of the athletes

Table 2:

MEDALS, which stores AthleteID, Sport, and Medals. The table displays the number of medals won by each athlete in their respective sports.

Table: ATHLETE

Table: MEDALS

Write appropriate SQL queries for the following:

I. Display the sports-wise total number of medals won.

View Answer

Ans. SELECT SPORT,SUM(Medals) FROM MEDALS GROUP BY SPORT;


II. Display the names of all the Indian athletes in uppercase.

View Answer

Ans. SELECT UPPER(Name) FROM ATHLETE WHERE COUNTRY = ‘INDIA’;


III. Display the athlete name along with their corresponding sports

View Answer

Ans. SELECT NAME, SPORT FROM ATHLETE A, MEDALS M

WHERE

A.AthleteID= M.AthleteID;


Section-D (2 x 4 = 8 Marks)

33. During a practical exam, a student Ankita has to fill in the blanks in a Python program that generates a bar chart. This bar chart represents the number of books read by four students in one month.

Help Ankita to complete the code.

import _____ as plt #Statement-1

students = [‘Karan’, ‘Lina’, ‘Raj’, ‘Simran’]

books_read = [12, 9, 5, 3]

plt.bar( students, _____, label=’Books Read’) #Statement-2

plt.xlabel(‘Student Name’)

plt._____(‘Books Read’) #Statement-3

plt.legend()

plt.title(‘_____’) #Statement-4

plt.show()

I. Write the suitable code for the import statement in the blank space in the line marked as Statement-1.

View Answer

Ans. matplotlib.pyplot


II. Refer to the graph shown above and fill in the blank in Statement-2 with suitable Python code.

View Answer

Ans. books_read


III. Fill in the blank in Statement-3 with the name of the function to set the label on the y-axis.

View Answer

Ans. ylabel


IV. Refer the graph shown above and fill the blank in Statement-4 with suitable Chart Title.

View Answer

Ans. Number of Books Read by Students


34 (A) Rahul, who works as a database designer, has developed a database for a bookshop. This database includes a table BOOK whose column (attribute) names are mentioned below:

BCODE: Shows the unique code for each book.

TITLE: Indicates the book’s title.

AUTHOR: Specifies the author’s name.

PRICE: Lists the cost of the book.

Table: BOOK

I. Write SQL query to display book titles in lowercase.

View Answer

Ans. SELECT LOWER(TITLE) FROM BOOK;


II. Write SQL query to display the highest price among the books.

View Answer

Ans. SELECT MAX(PRICE) FROM BOOK;


III. Write SQL query to display the number of characters in each book title.

View Answer

Ans. SELECT LENGTH(TITLE) FROM BOOK;


IV. Write SQL query to display the Book Code and Price sorted by Price in descending order.

View Answer

Ans. SELECT BCODE, PRICE FROM BOOK ORDER BY PRICE DESC;


OR

(B) Dr. Kavita has created a database for a hospital’s pharmacy. The database includes a table named MEDICINE whose column (attribute) names are mentioned below:

MID: Shows the unique code for each medicine.

MED_NAME: Specifies the medicine name

SUPP_CITY: Specifies the city where the supplier is located.

STOCK: Indicates the quantity of medicine available.

DEL_DATE: Specifies the date when the medicine was delivered.

Table: MEDICINE

Write the output of the following SQL Queries.

I. Select LENGTH(MED_NAME) from MEDICINE where STOCK > 100;

View Answer

Ans.


II. Select MED_NAME from MEDICINE where month(DEL_DATE) = 4;

View Answer

Ans.


III. Select MED_NAME from MEDICINE where STOCK between 120 and 200;

View Answer

Ans.


IV. Select max(DEL_DATE) from MEDICINE;

View Answer

Ans.


Section-E (3 x 5 = 15 Marks)

35. ABC Pvt. Ltd., a multinational technology company, is looking to establish its Indian Head Office in Bengaluru, and a regional office branch in Lucknow. The Bengaluru head office will be organized into four departments: HR, FINANCE, TECHNICAL, AND SUPPORT. As a network engineer, you have to propose solutions for various queries listed from I to V.

The shortest distances between the departments/offices are as follows:

The number of computers in each department/office is as follows:

I. Suggest the most suitable department in the Bengaluru Office Setup, to install the server. Also, give a reason to justify your suggested location.

View Answer

Ans. The server should be installed in the HR department as it has the most number of computers


II. Draw a suitable cable layout of wired network connectivity between the departments in the Bengaluru Office.

View Answer

Ans. Star topology


III. Which networking device would you suggest the company to purchase to interconnect all the computers within a department in Bengaluru Office?

View Answer

Ans. Switch/Hub


IV. The company is considering establishing a network connection between its Bengaluru Head Office and Lucknow regional office. Which type of network—LAN, MAN, or WAN—will be created? Justify your answer.

View Answer

Ans. WAN (Wide Area Network) will be created as the offices are located in different cities.


V. The company plans to develop an interactive website that will enable its employees to monitor their performance after login. Would you recommend a static or dynamic website, and why?

View Answer

Ans. A dynamic website is recommended as it can display the dynamic performance data (which differs from employee to employee) of each employee.


36. Consider the DataFrame df shown below.

Write Python statements for the DataFrame df to:

I. Print the first two rows of the DataFrame df.

View Answer

Ans. print(df.head(2))


II. Display titles of all the movies.

View Answer

Ans. print(df[‘Title’])


III. Remove the column rating.

View Answer

Ans. df = df.drop(‘Rating’, axis=1)


IV. Display the data of the ‘Title’ column from indexes 2 to 4 (both included)

View Answer

Ans. print(df.loc[2:4,’Title’])


V. Rename the column name ‘Title’ to ‘Name’.

View Answer

Ans. df.rename(columns={‘Title’:’Name’}, inplace=True)


37. (A) Write suitable SQL query for the following:

I. To display the average score from the test_results column (attribute) in the Exams table

View Answer

Ans. SELECT AVG(test_results) FROM Exams;


II. To display the last three characters of the registration_number column (attribute) in the Vehicles table. (Note: The registration numbers are stored in the format DL-01-AV-1234)

View Answer

Ans. SELECT RIGHT(registration_number, 3) FROM Vehicles;


III. To display the data from the column (attribute) username in the Users table, after eliminating any leading and trailing spaces.

View Answer

Ans. SELECT TRIM(username) FROM Users;


IV. To display the maximum value in the salary column (attribute) of the Employees table.

View Answer

Ans. SELECT MAX(salary) FROM Employees;


V. To determine the count of rows in the Suppliers table.

View Answer

Ans. SELECT COUNT(*) FROM Suppliers;


OR

(B) Write suitable SQL query for the following:

I. Round the value of pi (3.14159) to two decimal places.

View Answer

Ans. SELECT ROUND(3.14159, 2);


II. Calculate the remainder when 125 is divided by 8.

View Answer

Ans. SELECT MOD(125, 8);


III. Display the number of characters in the word ‘NewDelhi’.

View Answer

Ans. SELECT LENGTH(‘NewDelhi’);


IV. Display the first 5 characters from the word ‘Informatics Practices’.

View Answer

Ans. SELECT LEFT(‘Informatics Practices’, 5);


V. Display details from ’email’ column (attribute), in the ‘Students’ table, after removing any leading and trailing spaces.

View Answer

Ans. SELECT TRIM(email) FROM Students;